Ann 2

Ann

Maatschappelijk werker Dienst Trajectwerking - Activering

De job van mijn leven

"Tijdens mijn studies zei ik ooit dat ik nooit voor het OCMW zou werken, omdat me dat stoffig en saai leek. Toen ze me belden, besloot ik het dan toch een kans te geven. En zo had ik onbewust de job van mijn leven vast.

Met hart en ziel

Ik begon als wijkwerker. Huisbezoeken, sociale onderzoeken, steun verlenen... De kern van het OCMW. Nadien startte ik samen met collega's het project integrale gezinsbegeleiding op. Dat betekende minder dossiers, maar wel zware, vaak schrijnende gezinssituaties, waar je als maatschappelijk werkster bijna moest inwonen om echt iets te veranderen. Dat was heftig, maar ik deed mijn job tien jaar met hart en ziel en was fier op ons project.

Respect op nummer 1

Sinds 2003 begeleid ik mensen naar de arbeidsmarkt, opnieuw iets totaal anders. Ik laat mensen geloven in zichzelf, probeer ze terug op de rails te krijgen. Vaak krijg ik ruwe diamanten binnen die ik probeer te laten schitteren, door ze op een respectvolle manier te overtuigen dat ze wél iets waard zijn. Want respect staat bij mijn altijd op nummer 1. Het doet heel veel deugd als ik nadien zie dat ik cliënten in de juiste richting gewezen heb.

Wat ik het moeilijkste vind aan mijn job? Eigenlijk niets. Zelfs geen moeilijke cliënten die vol weerstand zitten. Ik zie het dan als een uitdaging om die weerstand te proberen buigen tot iets positiefs. Ik zeg dit wel als Ann vandaag, op mijn 56ste, stevig in mijn schoenen en zelfzeker over wat ik kan. Het heeft natuurlijk ook te maken met hoe ik in het leven sta. Ik ben een positief persoon en steek mijn energie niet in dingen die ik niet kan veranderen.

Blijven groeien

Blijven groeien en ontwikkelen vind ik heel belangrijk. Ik ben dus dankbaar voor de vele opleidingen die ik kon volgen, tíjdens de werkuren. Dat vind ik een mooi cadeau. Al die kennis en ervaring neem ik integraal mee naar mijn cliënten en ligt mee aan de basis van mijn gesprekken. Zelf geef ik ondertussen ook opleiding: ik doe onthaal voor nieuwe medewerkers en leid sociale gidsen op: in rollenspelen leer ik hen hoe ze het best omgaan met een moeilijke cliënt… zalig om te doen.

De job van mijn leven

Opluchting voelen bij iemand die ik begeleid, wat troost kunnen geven, appreciatie krijgen van cliënten en collega’s of de voldoening als iemand doorstroomt naar zijn droomjob op de private arbeidsmarkt… ondertussen kan ik me geen mooiere job inbeelden dan werken voor de Stad Gent. En daar maak ik geen geheim van… Ondertussen werken ook mijn zus, zoon en schoondochter voor Stad Gent”