Bart 2

Bart

Teamcoach Outreachend Werk sinds 2019

De baan op

“In 2019 ben ik gestart als teamcoach Outreachend Werk, waarvan straathoekwerk een onderdeel is. In totaal telt ons team 18 straathoekwerkers. We richten ons op daklozen, vaak alleenstaanden, en helpen om hun leven terug op de rails te krijgen.

20 jaar terug werkte ik al als straathoekwerker, in Oostende en Kortrijk. Na een goed gevulde carrière als vrachtwagenchauffeur -een jeugddroom- en een overstap naar de sociale economie -meubels herstellen in de kringloopwinkel- belandde ik terug bij mijn oude liefde van straathoekwerk.

Straathoekwerk in tijden van Corona

Het is fijn dat Gent straathoekwerk zo naar waarde schat. We moeten niet continu verantwoorden waarom we met die kwetsbare groepen bezig zijn. Ook in tijden van corona kregen wij snel een go om op een veilige manier verder te werken. We kregen meer slaapplaatsen, de voedselbedeling werd snel opnieuw mogelijk gemaakt. Onderdak en eten zijn nu immers meer dan ooit belangrijk voor mensen die het moeilijk hebben.

Zinvol

Met ons team gaan we op zoek naar buitenslapers of mensen die even vast zitten in hun leven. We leiden hen toe naar de nachtopvang, brengen soep, doen een praatje. Ik vind straathoekwerk heel zinvol. We proberen een relatie aan te gaan met de mensen op straat, een steun en toeverlaat te zijn, we vertrekken vanuit de mensen hun eigen leefwereld en helpen waar we kunnen.

Iets kunnen betekenen

Het moeilijkste aan mijn job is dat ik soms niet kan helpen. Als alle slaapplaatsen volzet bijvoorbeeld en ik iemand aantref in het station dat om 1u dichtgaat. Dat blijft hangen als ik even later zelf in mijn warm bed kruip. Of kinderen zien in moeilijke situaties en thuiskomen bij mijn eigen kinderen die het wel goed hebben. Voedselpakketten klaarmaken en me bedenken dat dat niet heel veel is om een hele week van te koken.

Het is soms confronterend, maar dan heb ik een goed gesprek met iemand, geef ik hem het gevoel mee te tellen in de samenleving, dat hij ertoe doet. Zoiets concreet kunnen verwezenlijken en weten dat ik iets kunnen betekenen heb voor een mens die het niet makkelijk heeft, dat verlicht