Eline 2

Diversiteit en Inclusie

Stad Gent past een cultuur van gelijkwaardigheid toe. Door middel van betekenisvolle veranderingen implementeren we stappen om tot een volledig inclusieve omgeving te komen voor onze burgers, maar ook voor onze medewerkers.

Ga je aan de slag als kinderbegeleider, communicatieverantwoordelijke of tuinier in de Gentbrugse Meersen? De medewerkers van de Stad Gent komen onrechtstreeks in aanraking met alle Gentenaars. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk dat we een positieve mentaliteit hanteren, waarbij we diversiteit en inclusiviteit waarderen én stimuleren, niet alleen op de werkvloer, maar ook in onze samenleving. We willen namelijk dat iedereen zich herkent in de medewerkers en dat de dienstverlening is afgestemd op de klanten. Bij de Stad Gent streven we dan ook naar een inclusieve werkplek. 

Inclusie, wat is dat eigenlijk? Dat betekent dat je 100% jezelf kan zijn, geaccepteerd wordt voor wie je bent en dat je betrokken wordt in jouw job. En diversiteit? Diversiteit zorgt voor meer creativiteit, innovatie en meer ondernemingszin. We genereren nieuwe ideeën en groeien zo als organisatie. Bij het aanwerven van nieuwe medewerkers doen we dit steeds objectief en op basis van je competenties. 

Strategisch kader

In het Strategisch Kader Diversiteit en Inclusie kan je alle acties terugvinden die de Stad Gent wil zetten om naar een diverse en inclusieve werkomgeving te evolueren.

In juni lanceerden we als eerste lokale overheid een LGBTQIA+ personeelsbeleid. Onderaan deze webpagina vind je de pdf.


Hieronder vind je een aantal voorbeelden van acties die we als stad ondernemen richting een divers en inclusief personeelsbeleid:

Diploma of ervaring

  • Binnen de selectieprocedures proberen we waar mogelijk af te wijken van de diplomavereisten. Zo kunnen mensen zonder het diploma, maar met specifieke ervaring deelnemen.

Computergestuurde testen zijn adviserend voor wie voldoet aan de diplomavereiste.

  • Over deze stap hoef je je dus geen zorgen te maken als je een diploma hebt! Contacteer ons indien je de testen wel eliminerend dient te doen en wat meer duiding wil over de inhoud.

BIS-stages

  • Ben je hoger opgeleid en heb je een arbeidsbeperking of een buitenlandse herkomst? Wil je ervaring opdoen, maar ervaar je nog wat drempels? Dan is een BIS-stage mogelijk iets voor jou! Deze stage geeft jou de kans om de Stad te leren kennen en ervaring op te doen.

Taalcoaching

  • Indien nodig en gewenst kan er beroep worden gedaan op een taalcoach na indiensttreding.

Dat is nog niet alles: neem het volledig strategisch kader voor diversiteit en inclusie door om zicht te krijgen op alle acties.

Arbeidsbeperking

Heb je een erkende arbeidsbeperking? Laat ons dat zeker weten! Wij zoeken graag mee naar de juiste ondersteuning en zorgen voor redelijke aanpassingen, zowel tijdens je selectie als bij je opstart op de dienst. Openheid is voor ons belangrijk, bespreek dit tijdens het selectiegesprek zodat we met jou de mogelijkheden kunnen bekijken.

We bieden je heel wat ondersteuning:

  • Je kan de proeven afleggen op een pc met vergrotingssoftware.
  • Je krijgt de vragenformulieren in een aangepast/groter lettertype.
  • Je krijgt extra tijd voor het afleggen van de proeven.
  • Je kan bepaalde testen thuis afleggen of in een rustige ruimte.
  • ... 

Contacteer de Dienst Selectie en Mobiele Ploeg op voorhand om je deelname vlot te laten verlopen. Samen met jou bekijken we welke aanpassingen mogelijk zijn.  

Afgeschermde selectieprocedures

Je kan aan elke selectieprocedure deelnemen, maar af en toe organiseren we afgeschermde selectieprocedures. Deze procedures staan enkel open voor personen met een arbeidsbeperking. Op die manier selecteerden we onlangs een nieuwe toegankelijkheidsambtenaar voor de Stad Gent. 

We behandelen iedereen gelijkwaardig

Gent gaat voluit voor gelijke kansen en erkent de diverse samenleving waarin we leven. We selecteren kandidaten enkel op basis van hun competenties. Jouw uniekheid op basis van leeftijd, geslacht, genderidentiteit, etnische afkomst, geaardheid, geloof, beperking of nationaliteit versterkt onze organisatie.

Ontmoet het HR Team Diversiteit en Inclusie

Diversiteit door middel van BIS-stages

In onderstaand filmpje zie je twee collega's aan het woord die getuigen over het BIS-project: de HR-coördinator diversiteit en inclusie en een BIS-medewerker.

Internationale dag tegen holebi- en transfobie

Hieronder delen een aantal collega's hun ervaringen over de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie op 17 mei 2021. Die dag was ook het startschot voor het nieuwe personeelsnetwerk voor collega's behorende tot de LGBTQIA+ gemeenschap.

Vragen of meer info? 

Contacteer ons diversiteitsteam via diversiteitsbeleid@stad.gent

LGBTQIA+ personeelsbeleid Stad Gent