Interview Silvia

Silvia richt zich in haar job vooral op groepswerk en taalcoaching. Wil je meer weten? Lees snel verder.

Dag Silvia, kan je ons even uitleggen wat jouw job inhoudt?
“Ik ben sinds 2017 taalcoach bij Stad Gent. Onze job is eigenlijk tweeledig. Enerzijds doen wij individuele taalcoaching op de werkvloer. Voornamelijk bij mensen met een artikel 60 contract of mensen die deelnemen aan arbeidsmatige activiteiten (AMA) zoals vrijwilligerswerk. We oefenen dan het Nederlands op de werkvloer in functie van hun job. Vaak gaat het over technische jobs zoals poetsers, groenwerkers, bakkers, houtbewerkers, sorteerders in de kringwinkel, hulpkoks,… In een traject van gemiddeld 8 weken komen wij wekelijks langs om te oefenen op taal. We stemmen dit af met de instructeur op de werkvloer om te weten waarop we moeten oefenen en waar het kan mislopen. Dat gaat vaak over woordenschat van bijvoorbeeld materialen, maar ook over handelingen, communicatie,… We gaan dan samen op de werkvloer aan de slag. Anderzijds organiseren we, naast de individuele taalcoaching, ook groepsessies. Hier is de focus minder technisch, maar het is nog steeds gericht op het werk. We doen dit 2 keer 3 uur per week. We bereiden dit voor maar laten ook ruimte voor wat er uit de groep komt. Hebben ze bijvoorbeeld een brief ontvangen die ze niet begrijpen? Dan gaan we daar samen eens door. We doen ook werkbezoeken bij de deelnemers om te begrijpen in welke context ze werken.”

Wat geeft jou binnen de job energie? Waarom doe jij je job graag?
“Het is heel tof om op maat te kunnen werken. De vragen zijn dikwijls anders, maar ook de persoon is steeds anders. We werken met mensen van verschillende landen, verschillende karakters en een verschillend leervermogen. Het is tof om de persoon te leren kennen en een manier te vinden om die persoon te laten bijleren. We kunnen hier onze creativiteit in kwijt. Je maakt materiaal of oefeningen echt op maat. Omdat wij een ondersteunende functie hebben en geen controlerende functie, schept dat een vertrouwensband. We kunnen tijd maken voor de personen en samen oefenen op wat zij nodig hebben.”

Dat klinkt goed! Zijn er ook mindere kanten aan de job?
“Je moet je er van bewust zijn dat de vooruitgang minimaal is. Zeker in groepssessies zetten we vooral in op het onderhouden van het Nederlands. We werken specifiek op de taal die ze nodig hebben in de job, maar merken dat het taalniveau soms traag vooruit gaat. We werken stapsgewijs en op maat. Daarnaast moeten we goede puzzelaars zijn. Als het druk is en we willen bij de mensen langsgaan, moeten we nadenken hoe we dit efficiënt kunnen inplannen. Er valt dan eens iets weg of komt iets bij en dan moet je beginnen schuiven.”

Waarom werk jij graag voor Stad Gent?
“Het mooie aan werken bij een OCMW/Stad is dat je de stad op een andere manier leert kennen en de inwoners kan helpen. Daarnaast biedt het voor mij persoonlijk een mooi evenwicht tussen werk en privé. Ik heb vroeger nog in een taalcentrum gewerkt en daar hadden we veel avondlessen. Daar kon je niet onderuit. Nu werk ik in een dagjob. Een nadeel van het werken bij de overheid is dat het soms wel wat logger is. Je werkt binnen een systeem. Toch krijgen we binnen onze job gelukkig veel vrijheid. We hebben elk onze cliënten en bepalen voor een groot stuk zelf onze agenda.”