Interview Xhulja

Op zoek naar een job als maatschappelijk werker? We vroegen aan Xhulja wat een job als maatschappelijk werker bij ons zo interessant maakt.

Dag Xhulja, kan je jezelf kort even voorstellen zodat wij weten wie jij bent?
“Ik studeerde Sociaal Werk aan Hogeschool Gent. Tijdens mijn studies deed ik al een stage in het Welzijnsbureau Nieuw Gent. Dat is mij zo goed bevallen dat ik solliciteerde voor een vaste job. Ik werk momenteel als wijkwerker in het Welzijnsbureau Nieuw Gent. Na een jaar doe ik mijn job nog steeds heel graag. Daarnaast studeer ik ondertussen verder en wil ik graag mijn master Sociaal werk behalen.”

Je werkt momenteel als wijkwerker, waarom doe jij die job graag?
“Ik heb heel wat variatie in mijn job. Elke cliënt is anders, maar ook elke situatie is anders. Ik kom in aanraking met jongeren, vluchtelingen, alleenstaande vrouwen, … Je mag zelfs twee alleenstaande mama’s hebben met dezelfde problematieken, nog steeds zijn er verschillen. Ik hoor ook vaak in mijn omgeving van vrienden en familie dat ze denken dat we vanuit OCMW Gent enkel inzet op leefloon. Het financiële komt inderdaad aan bod, maar daarnaast zetten wij in op verschillende levensdomeinen gaande van een woning, inzetten op gezondheid, op zoek gaan naar een job tot echt bouwen aan een netwerk voor de cliënt.”

Iedere job heeft ook zijn mindere kanten, waar moeten toekomstige sollicitanten rekening mee houden als ze solliciteren voor de job?
“We werken met mensen in soms schrijnende situatie. Dat brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Je voelt de druk om beschikbaar te zijn voor de cliënten. Daar heb ik geleerd om voldoende mijn grenzen te stellen. Dat is nodig! Daarnaast moet je leren loslaten. Gelukkig zit ik in een heel goed team, dat helpt. Mijn collega’s zijn er als ik vragen heb of gewoon eens wil ventileren of praten over het werk of over mijn privé.”

Op welke manier heb je het gevoel een meerwaarde te kunnen betekenen?
“Het is voor mij een meerwaarde dat ik de Gentse burger kan helpen. Je kan ze stapsgewijs vooruit helpen. Stad Gent is een solidaire Stad die echt wel geeft om zijn burgers, maar ook om zijn medewerkers. Ik doe mijn job voor mijn cliënten!”

Waarom zou jij anderen aanraden om bij Stad Gent te komen werken als maatschappelijk werker?
“De variatie in doelgroep en in levensdomeinen. Ik zeg het nog eens, het is echt wel meer dan enkel leefloon! Daarnaast kijk ik ook naar de toekomst. Bij Stad Gent zitten de maatschappelijke werkers overal in de organisatie. Als ik binnen vijf jaar graag aan de slag wil in een lokaal dienstencentrum, dan is die mogelijkheid er bij dezelfde werkgever.”

Bedankt Xhulja!