Header Klaartje

Klaartje

Departementshoofd HR - Sinds 2014

Interessante werkgever

Ik startte mijn loopbaan als verantwoordelijke van een selectiekantoor, nadien werkte ik op de personeelsdienst van Stad Lokeren, om vervolgens als management consultant aan de slag te gaan in een consulting firma: ik verleende advies aan steden en gemeenten over strategie, organisatieontwikkeling en HR.

Daar zag ik al snel dat Stad Gent een interessante werkgever was. Omwille van de omvang, en van het professionalisme. In 2014 ben ik als eerste gezamenlijke directeur aangeworven, om de drie personeelsdiensten te integreren (stad, OCMW en stedelijk onderwijs). In augustus 2017 werd ik departementshoofd HR.

Lokaal bestuur als biotoop

Als directeur personeelsbeheer sprak het domein van change management me erg aan. Toen ik departementshoofd was, kwam ik helemaal thuis, omdat daar dan ook het luik strategie bij kwam. 

Ik doe mijn job heel graag. Inhoudelijk spreekt HR me erg aan, daar wil ik altijd verder in evolueren. Ook is lokaal bestuur echt mijn biotoop. Je kan hier echt impact hebben, en de Stad Gent is ook groot genoeg om een mooie loopbaan uit te bouwen. Ik houd er ook van mee te bouwen aan het strategisch beleid van de Stad. Die drie aspecten geven me heel veel energie.

Helicopterview

Ik heb een zicht over de volledige werking van de stad, ik ken niet alles in de diepte, maar wel een helicopterview. Ik vind het fijn om vanuit HR te helpen meebouwen aan de elementen die nodig zijn om onze strategie uit te bouwen en doelstellingen te realiseren. Een goeie organisatiecultuur is daarin heel belangrijk.

Geen flauw compromis

We zijn immers met bijna 10 000 medewerkers in verschillende sectoren. Het is dus een uitdaging om voor iedereen een oplossing te vinden. Dat is bij momenten frustrerend, maar het geeft veel voldoening als we dan toch tot oplossingen kunnen komen.

We moeten een beleid uitstippelen waar binnen elke dienst zich kan vinden. Dat is niet evident, want we zijn met veel en we werken allemaal anders: denk maar aan de volcontinue bemanning in rusthuizen, arbeiders in de groendienst, administratief medewerker enz… 1 maatregel is nooit toepasbaar voor iedereen. Het zoeken van de grootste gemene deler zonder dat je tot een flauw compromis komt, is heel moeilijk. De truc is dus om een algemeen kader te scheppen waaraan iedere leidinggevende een eigen invulling aan kan geven.

Teamspirit

Het meewerken aan al het moois wat de Stad realiseert maakt me trots. Onrechtstreeks hebben we daar vanuit HR aan bijgedragen. Ik zie hoe complex het is om tot een beslissing te komen, daarom heb ik heel veel respect voor de resultaten die we kunnen boeken. Ook ben ik trots op het HR team zelf, de teamspirit die erin zit.

Ik kan terugvallen op een hecht en open team dat altijd denkt vanuit het organisatiebelang. Een integere groep met een grote diversiteit aan expertise, achtergrond en meningen… en toch slagen we er altijd in om tot de juiste oplossingen te komen. Ik hecht er echt belang om aan alle mensen om te zeggen dat ze goed bezig zijn. Ik doe bij alle diensten mijn tour om de doelstellingen van HR te gaan voorstellen. Dat is een uitgelezen om iedereen te bedanken voor wat ze doen.

Het verschil maken

Als ik het gevoel heb dat ik iemand vooruitgeholpen heb, als ik echt het verschil kunnen maken heb voor een collega. Als ik iemand kunnen helpen heb met iets waar hij mee zat en het gevoel heb dat die persoon volgende stappen kan zetten… dan kijk ik met een tevreden gevoel terug op mijn dag!