Sultanay 1

Online sollicitatiegesprek

Schitter jij binnenkort in een online sollicitatiegesprek?

Online solliciteren?

Gesolliciteerd op je droomjob? Geen paniek, deze loopt niet weg. Waar het kan, worden de gesprekken online afgenomen. Stress? Niet nodig! Met deze tips helpen we je online te schitteren.

Hoe kom ik best over op video?

  • Neem je tijd om de technologie te testen.

Ga enkele minuten voor het gesprek al klaarzitten. De meeste gesprekken verlopen via MS Teams. Je wordt hiervan tijdig op de hoogte gebracht. Test op voorhand eens met een familielid/vriend of het programma werkt. Werkt je internetverbinding voldoende? Werkt het geluid? De camera? Lukt het niet op je pc, probeer dan eens je gsm. Ook een internetkabel kan een oplossing bieden voor slecht wifi-netwerk.

  • Zorg ervoor dat je elkaar goed kan verstaan.

Zet je radio uit, je gsm op stil en sluit alle ramen.
Stuur je huisgenoten, kinderen, huisdieren,… een uurtje naar een andere kamer, zodat je ongestoord je gesprek kan voeren.
Gebruik eventueel een koptelefoon of oortjes van je smartphone om de jury beter te kunnen horen.

  • Let er op dat je goed in beeld komt.

Zorg dat je camera niet afgedekt is en op ooghoogte staat.
Ga op een armlengte afstand van je camera zitten. Dan pas je mooi in het beeld.

Je zet je best niet met je rug tegen een raam, want dan is er veel tegenlicht en ziet de jury enkel een donker silhouet.

  • Adem in, adem uit.

Net als bij een normaal sollicitatiegesprek beschouw je het interview best als een normaal gesprek. Blijf kalm, ook bij technische stoornissen. Zorg dat je duidelijk praat en niet te snel. Hou je gsm bij jou (op stil). Op deze manier kunnen we jou contacteren wanneer er zich problemen zouden voordoen.

  • Verwittig tijdig

Ben je ziek? Kan je partner even niet op de kinderen letten of is er iets anders tussengekomen? Verwittig ons tijdig. Op deze manier kunnen we samen een alternatief zoeken.

  • Schitter voor Gent.

Onze leuze ‘Schitter voor Gent’ is ook hier erg toepasselijk! Toon je enthousiasme en lach! Tijdens een videogesprek ben je vaak zo afgeleid door de technologie dat je vergeet te glimlachen.