Header Eline 1

Stad Gent is Baanbrekende Werkgever 2023

Minder onderweg, slimmer en groener onderweg en mensgericht hybride werken. Omdat we inzetten op deze drie pijlers, ontvangen we vandaag het label Baanbrekende Werkgever.

Wat is Baanbrekende Werkgever?

Baanbrekende Werkgever is een samenwerking tussen De Lijn, Antwerp Management School en Jobat. Zij lanceerden een charter dat organisaties aanspoort om minder, slimmer en groener onderweg te zijn, met aandacht voor het welzijn van medewerkers. 

We dienden dit voorjaar een rapport in dat toonde waar we als organisatie staan in ‘het nieuwe werken’. Op basis daarvan werden we gekoppeld aan publieke en privéwerkgevers van wie wij iets konden leren, of omgekeerd. Doel is om bij te leren van andere organisaties en tips en good practices in te bedden in ons eigen beleid.

Waarom nemen we hieraan deel?

Er is een duidelijke link met onze reeds lopende projecten zoals het bedrijfsvervoerplan woon-werkverkeer en dat voor de dienstverplaatsingen, tijdsonafhankelijk werken, organisatiecultuur, telewerk enz. We vinden het bijzonder interessant om tijdens dit leertraject in gesprek te gaan met andere werkgevers en te zien hoe zij met bepaalde uitdagingen omgaan. 

De drie pijlers van Baanbrekende Werkgever sluiten bovendien mooi aan bij wat we als organisatie belangrijk vinden. Er is een echte match met onze organisatiewaarden en onze cultuur van meer mens, meer oplossingen en minder regels. Het welzijn van de medewerker staat centraal.

Ook is het is een authentiek en kwaliteitsvol label dat engagement vraagt en waar dus wel wat tijd in kruipt, maar waar we zelf ook mooie dingen uit kunnen halen. Baanbrekende Werkgever focust zich ook op de ambitie om te groeien. Het gaat niet om bepaalde scores, wel om de wil om te leren.

In de praktijk...

Collega Guido Packolet: “Ik heb 3 jaar geleden bewust gekozen om zonder auto door het leven te gaan. Een kleine bijdrage aan het klimaat. Ondertussen heb ik hem nog geen dag gemist. Integendeel. Geen verkeer, geen file, geen verkeersboetes, geen gezoek naar parking of vervelende chauffeurs rond mij.

Geef mij maar de trein en fiets. Thuis vertrek ik met een ‘Velo’ van de Stad Antwerpen. 4 minuten later ben ik aan het station, haal een latte met havermelk en spring vervolgens op de trein naar Gent. Aan de Dampoort staat mijn pendelfiets van de Stad Gent klaar. Nog even uitwaaien en 6 minuten later ben ik op het werk.

De verbinding Berchem-Antwerpen is een zeer goede. Ik moet niet overstappen en er zijn bijna nooit vertragingen of afschaffingen. Ook de drukte is meestal oké. Wat lezen, muziek beluisteren, mails checken, chatten of bellen met Teams… het stoort me niet om 2 maal per dag een uur onderweg te zijn. Integendeel, het voelt superrelaxed en aangenaam.”

Collega Veerle Trog: “Door het tijdsonafhankelijk werken kan ik flexibel zijn in het uur waarop ik start en stop met werken. Toch houd ik meestal een vrij klassiek 9-to-5 werkritme aan, dat past vrij goed bij mijn bioritme. Maar ik vind het een enorm voordeel dat ik er ook eens van kan afwijken.

Ik ben mantelzorger voor mijn moeder. Zij is minder mobiel en heeft overdag soms een afspraak in het ziekenhuis. Dankzij het systeem van tijdsonafhankelijk werken, kan ik haar dan vergezellen. Ik werk die dag dan ’s avonds iets langer, of op een andere dag meer uren.

Ik werk 4/5den, bij voorkeur twee dagen thuis, en twee op kantoor. Ik houd van die afwisseling. Thuis kan je ongestoord werken, verlies je geen tijd met verplaatsing… Op kantoor is het dan weer veel fijner om aan projecten samen te werken of nieuwe ideeën uit te denken. Sommige zaken regel je veel sneller als je elkaar ziet… en ik heb gewoon nood aan de sociale contacten met collega’s, dat geeft me energie!

Het is nog altijd niet evident om van je werkgever en collega’s het vertrouwen te krijgen om flexibel met je werkdag om te gaan of van thuis te werken. Dat zit wel goed bij de Stad Gent, een grote troef voor mij. Ik denk dat dit mensen motiveert om het beste van zichzelf te geven.”